Thursday, September 30, 2010

hambekkkk~puas hati engkau?


Assalamualaikum~
salam lebaran...
salam 1Malaysia...
salam perantauan...
salam sejahtera....
salam anak pak jabib...er...bkn nme sbenar...hahaha

hu~
aku rse b'slh da ni...ble ak xsmpat nk post ape2 slame b'mggu2 ni...
hahaha...
bse la...dok jln sna sni,p open house...mkn2...raya la katekan...
smbil2 raya,pg2 p kelas...p kuliah...kan best cm2...(dem~)

apa khabar pembaca2 setia?hahaha
terima kasih sbb bkk blog aku ni...
blog yg dok mrapu...cte psl perasaan jiwa kcau yg xsudah2...
cite psl kwn2 la...psl awek lari lah...psl suit la...emosi la...
kompom la xfeymes kan?
lain la cte psl hal ehwal Islam ke...
kanser payudara ke...
resepi msk ke...
gajet2 blog ke...
psl FB ke...
ke gosip2 artis ke...kan?
hahhaa

sori lah ye...'ruang' ni,ak yg punye...suke aku la nk cte pe kan?hahaha...
bkn pe...da ni j yg aku taw,so...korg lyn j la ye...
pd pembaca setia...sokong la aku ni,dgn baca blog aku ni...ckup la...korg da mcm soulfood ak da...hahhaa

k,kali ni...aku nak cite psl "kepuasan hati"...
hm...
kli ni,ak klasifikasikan org dlm 4 kategori tajuk aku kli ni;
  1. orang yg hidup untuk puaskan hati org lain (suke puaskan hati org lain dlu,kemudian bru dri sndri)
  2. orang yg hidup untuk org lain puaskan hti dia dulu,bru dia nak puaskan hti org (tu pun klau nak la)
  3. orang yg kt tgh2...puaskan hti org d smping utk puaskan hti dia sndri...atau...
  4. orang yg mls nak puaskan hti org atau hati sndri...(bodo la org cmni...hahaha...er...korg ke?sori2...hahaha)

ha...
da?korg rasa,korg yg mne 1?hu3...
ok,kali ni,ak nk komen 1,1...setiap 'jnis' org yg aku klasifikasikan...ha~

utk org kategori no 1:
ha...org cmni ni...klau duduk dlm 1 komuniti,kire bagus la gak...
jenis yg xb'kire...
kire klau dpt mnantu cmni,habis mantop la 2...hahaha
tapi org2 cmni pon,susah jgak...
kdg2,org2 cmni,die xksah...tp org kiri kanan die kisah...
kisah (ambik tahu) sbb, yela...kdg2,org cmni slalu kne buli,n org suke ambk ksempatan kt org cmni...
utk korg yg jatuh kt kategori ni,perasan x?
bile ad org lain suke ambk ksempatan kt korg?

ala,ad je...tapi xp la...aku okey...apa2 pon boley~xd hal...xkesah pnyer~
er...ok...pape la korg~
so,psl org2 skeliling org no.1 yg 'ambk' kesah psl org no.1 ni,de xnk la kwn2 de,or ahli kluarga de kne 'tindas' cm2 j...
spe nk kan,tgk kwn2 korg kne 'buli' sbb kwn de 'baik' sgt~
ha,kan?ad?

utk org kategori no 2;
ha,yg ni utk org no.2 plak...
klau drpd segi zahiriahnye la kan...
org cmni mmg paling pokemon skali la...
dok harap org buat keje utk de j...tp xnk buat keje utk org lain...
dok suh org puaskan hti de j...tp,hti ngan prasaan org len,lgsg de xpk...aiya~
kan?kan?kan?
tp cuba korg pk...
knape org mcm ni boley wujud dlm dunia?
dan knape klau drpd dulu korg rse 'bengang' ngan org cmni,knape korg x 'hapuskan' j org2 cmni?
knape mereka msih lg jd kwn korg?ataupun,knape korg msih lg jd org yg mcm ni?
hm~
pd pndapat ak...org mcm ni pon,kdg2 ad jgak gune de...sbb 2 kite xhpuskan de...
ak rse,org dlm kategori no.2 ni,tegas...teguh dlm pmikiran dan p'buatan...dan mungkin ada kebaikan dlm diri de,wlaupun de ni jnis yg xsuke tolg org...sbb~
korg msih lg kwn ngan org cmni,dan korg msih lg b'perangai cmni....kan?kan?kan?
btul la kot...msih ad kbaikan dlm hti org cmni...(kowt~)

utk org kategori no.3;
ok...org yg kategori ni jnis tgh2 la...
smbil de wat p'kara yg mmuaskan hti de,de boley puaskan hti org lain...
hm~
mcm yg ats td,tp kli ni t'balik...
org ni skali tgk,mmg nmpak baik gak...ye la...korg boley ckp org cmni;
serampang 2 mata...
menyelam smbil mnum air...
talam 2 muke pon boley jugak...ha~
uish...tak baik taw ko ckp cm2,kecik hti aku,aku da buat baik,suke suki ko j ckp ak cm2 kan?sabarrrr j nox~
adehs~emo la plak...
bkn la...
ak ckp,org cmni pon kdg2 kite bkn taw niat btul de...
ye la,rmbut sma hitam,hati len2 meyh~
cuba korg pk,watpe de nk puaskan hti de jgak?sdgkan,klau de baik sgt,jd j la org no.1,bru btul2 baik...kan?kan?kan?
ala...da mmg kbetulan bnde yg de nk buat,boley puaskan hti org lain...skali jln la 2...ok what~
owh~klau kes cm2,ok la...bgus jgak kan~
tp klau x cane?
ada kemungkinan x org no.3 ni nk gunekan 'kbaikan' org lain?
mcm...
ad 1 kes ni,kes sekitar aku la kan~
d pendekkan cite,sorg umat ni kne 'pulau',mmber2 de mls la nk 'kwn' de ni,sbb bliau ni suke bwk mulut...
sbb bliau ad wat slh la kan,klau x xkan kne pulau smpai cm2 skali kan?
so,beliau dpt idea utk 'rapatkan' balik kwn2 gosip de ni...
dgn cara pe?
bodek2,kuar status fb yg mnarik2,provokatif....mcm2 la...
pas2,kwn2 de pon dtg blik,bukak cter org balik...gossip2 balik...so,dosa jln la blik~
ksimpulannya...
sbb de taw kwn2 de ni sng t'pengaruh,so,sng la bliau nk 'tarik' blik kwn2 de ni,dgn cara yg de suke+cara yg kwn2 de suke...ha~

talam 2 muke ni pon suke gak buat baik kt rmai org...smbil2 2...
jaja cte org pon suke...
sbb de suke buat pe yg de suke n dpt puaskan hti de dan org lain skaligus...hm~

utk org kategori no.4;
hm...
org kategori ni...
ssh la nk ckp...
sbb org2 cmni mmg wajib bnuh j~hahaha
sbb xmmbntu mmbentuk masyarakat yg harmoni,b'warna-warni dan b'jiwa patriotik...hahaha

so...
maap la...
klau korg xphm apa yg aku ckp...
mungkin lpas ni kot,bru aku kuarkan cte ni blik,sbb ak ad 1 kes ni,nk kongsi ngan korg...hahaha
ok,anyway..thanks for spending ur spare time 4 reading my blog...
hahhaa...
tggu kluaran pasni...er...
mybe lg 2 mggu...hahaha...sbb bz esaimen meyh~
salam
ciao~

Monday, September 13, 2010

jom gelak..."padan muke kau!"


salam lebaran...
salam perantauan...
salam 1Malaysia...
salam sejahtera...
bersalam-salaman...bermaaf2an...(da mcm lgu raya la plak kan~hahaha)

untuk shabat2 yg mnyambut lebaran...
amacam?
raya tahun ni ok x?
baju raya wrne pe ek?
cuti lama kan?
duit raya still dpt lg ke?
da jumpa keluarga mertua skali ke pe?ahakz~

hahaha...
raya...apa lg nk ckp kan?hahaha
apehal...

d ksempatan ini,ak nk mohon maaf kpada ssiapa yg mngenali aku ni...(knal kan?~)
hahaha...
mohon maaf,drpd hujg rmbut hgga hujg kaki oi~
mnx halal mkn minum...
klau ad slh silap,tutur kata...ak mnx maap...
kite kasi 0-0 okek?hahaha

ok...jom anarki...

kali ni,ak nk borak psl pemerhatian aku pada masyarakat sekeliling ak skrg ni...
hm...
mcm ni...
korg ni pernah rasa dipinggirkan x?
korg jd mcm kambing hitam la..(translate drpd english black sheep,xpon ugly duckling r~
ha...
pernah x?

apa prasaannye...
bila dlu ko ni rmai 'pngikut'...
bila dlu ko ni yg pling b'pngaruh la...
bila dlu ko ni yg pling 'hot' la...

hot bakkkk~

bila dlu ko ni yg paling encem la...
bila dlu ko ni yg pling stylo la...
bila dlu ko boley bli org dgn duit...
bila dlu ko ni yg plaing khayye la...

khayye bakkkk~

tapi sekarg ko ni ibarat kne 'buang' lah senang cte...(pdan muke ko~)

sekarang...
ko ni la yg pling hina...
ko ni la yg pling gamp*ng r...
org tgk ko j...pndang slek j kan~
org mls nk kawan sgt ngan ko~
sng cte...tgk muke ko pon mls lah!

hahaha...
ko plak t'pksa tebalkan muke...
p 'buat' kwn baru...
klau dulu,ko kwn pon nk mmilih...
nk kwn yg mantop2 j...
ad dwet..
pngaruh...
klau org cikai2 j nk kwn ngan ko...ko f*ck2 kan~

skrg ni...ko t'pksa wat2 bek...
rapat2 konon...
bodek2 org konon...
wat muke babyface konon...

ah!mengarutlah ko ni!

ha...prnah x rasa mcm ni?
gilak ah!
ak xdpt bygkan bilemne sume org 'mmblakangkan' kte...
pergh~
susah wey~

2la...bile ad kwn,ko buruk2kan...
bila ad kawan,ko hina2...
bila ad kawan,ko kutuk2...
bila ad kawan,ko tikam blakang...
bila ad kluarga,ko benci2...
bila ad kluarga,ko ejek2...
bila ad kluarga,ko rendah2kan...
bila ad smua...

ko xb'syukur...

aiya...

xboley wtpe dowk~
t'lajak prahu boley reverse,t'lajak kata...go to hell la kan~hahaha

2la...
utk org2 yg mcm ni kan...
ak sarankan...
ko p mnx maap la kt sume org...
tak yah nk wat muke plastik ko 2...
klau ko ni jnis pndai "b'lakon" xp wey...
xkntoi~
ni x...
skali tgk tndak tnduk org2 mcm ni...
kdg2 kite boley sng2 j kesan...
yg deorg ni ad wat "salah"...
hm...

ni pon nasihat utk ak jgak...
ad mulut 2...jaga...
ad tgn...jaga...
ad kaki...jaga...
ad mata...jaga...
ad akal...jaga...
ad tlinga jaga...
jgn sbb pulut,santan binasa...
ha~

ak syg Allah, Tuhanku...
ak syg Muhammad,nabiku...
ak syg mak ak...
ak syg abah ak...
ak syg kluarga aku...
ak syg saudara mara ak...
ak syg guru2 ak...
ak syg kwn2 ak...
ak syg shabat2 ak...

ak syg akhirat...
ak juge syg dunia...

so...
jgn jd org yg xtntu arah...
lupe dri bila hdup senang...
tp mule m'cari bila hdup susah...

utk org yg t'buang...
padan muke korg~

ciao~

Sunday, September 5, 2010

jiwa: adam dan hawa


salam ramadhan...
salam pra-lebaran...
salam pasca merdeka...
salam sejahtera...

assalamualaikum...

adehs..
pejam celik,pejam celik...da hmpir sbulan dowk kite b'puasa....
hahahaa...
dah nak masuk syawal kan?
hm...doa2 la ramadhan kite kali ni lebih baik drpd yg sblum2 nya...

sempena merdeka plak...
kli ni ak rse t'kilan sbb mnymbut merdeka kt prntauan...
selamat hari jadi Malaysia yg ke 53...yeargh!

so...
back to basic(apekah??)...hahaha
phew...
ak sj nk borak2 psl kaum hawa n adam ni...
tp drpd perspektif ak j la...hahhaa
so,korg kompom akn ckp ak bias kan?
so...xp lah...aku ok j...
hahaha...kne komen buruk2 ni mmg ak da slalu da....so,xd hal lah...asal korg baca post ni ckup la...abang ok j~hahaha...

jom...

mule2 aku nak cite psl cara keje pompuan ni ha...
aku suke cara keje deorg...
teliti...kompleks...pnuh sifat keibuan(kompom la kan,sbb deorg ni pompuan...hu3)
penuh ngan emosi...jadi sesuatu kerja itu jadi "berjiwa"...
er...korg phm kan mksud "berjiwa" aku ni?
hahaha...
de cmni la..."berjiwa" ni mcm...penuh ngan kasih syg...lmah lmbut...
sape xsuke kan?

klau bab laki pulak...
cm bse la kan...wat keje simple mimple j kan...hentam keromo...yg kdg2 pntingkan produk j...output yg mantop...
laki slalunye akn fokus kt keje berat2...jd runner...pe pihak pompuan nk,deorg tolg crikan...bsenye laki ni jd perancang,n pihak pompuan kne ekot la kan...itu bsenye la kan...ak xckp slalunye....hahaha...org kata laki slalunye lebey lasak....tp,bse la...ad j pompuan yg lasak...cma,scara dominannye la...
adeh...sekarang dunia da maju la,zaman da brubah...pompuan da jadi lagi kuat drpd apa yg engkau bygkan..engkau ni kolot lah!
so...
korg akn ckp aku gender bias,stereotype...kan?
xp la...
aku cuma b'ckp drpd pndangan budaya aku sendiri...
mmg dlm budaya Melayu,pompuan akn lebey mngikut arahan laki2...
itu x b'mksud lmah...
ko jd pompuan Melayu xsmstinye ko lmah....
pompuan Melayu ad "kkuatan" t'sndri...
ko jf pompuan dlm Islam xbererti ko lmah...
kite sndri boley blaja drpd kisah2 anbia' kan....
pompuan 2 sndri jd tunjang kekuatan lelaki...

jd...sbb aku bangga mnjadi Melayu....
ak bngga jd rkyat Malaysia....
ak gunekan pndangan jntina ak gune pndangan sbg Melayu Malaysia...
dude...er ko ni...racist ke?
wutta...aku xracist la...
1 lg...aku ni silap jugak,sbb crita psl jantina ni kan....
kompom byk p'canggahan....

bkn pe...aku jd bgg ble sgelintir pompuan n laki2 ni...
de mcm mnongkah arus...
mcm aku ckp td...pompuan n laki2 dcipta utk saling lgkap mlgkapi....
masing2 ad peranan deorg yg t'sndri...
korg phm2 la kan...

tp,ad gak golongan pompuan ni,jnis xfollow ckp org pompuan lain taw...
mcm dlm 1 event 2,org pompuan lain dok masak...tapi de p lpak dlm bilik,men FB la,FS la,MS la...
org pompuan lain dok sibuk keje hias2 rumah ke pe ke kan...de x,de sibuk ngan bnda lain...org ni mcm xnk join taw apa yg kaum sjnis de buat...
org mcm ni igt de ni mcm da "up" sgt la...konon da x kolot....da gender equal la kan...da xjoin masak2 ni,da xjoin buat2 kuih ni....da xjoin jaga2 ank ni...da xjoin jaga mkn minum suami n ank2...
org2 ni mcm nk ckp de ni "bagus " la...
la...mmg la...zaman da brubah la der~pompuan da x duk dapur lg....pompuan da xkolot...
lah~aku xcakap org pompuan yg buat "keje2" pompuan 2 kolot la....
aku xckp pon deorg ktinggalan zaman...
tapi,aku berani ckp,klau ko ckp mnde2 yg deorg buat 2 kolot...
ko akn rugi ble ko da nk kawen,ble ko da kawen,bile ko da ad ank,ble ko da b'kluarga...
lg 1,klau ko ckp keje2 mcm 2 kolot?klau ko ni seorg pompuan...jgn harap ad kluarga nk b'mnantukan ko...
ha...panas da ni...org yg ckp keje2 pompuan ni kolot...atau gender bias...scara automatik,ko "mengejek" mak aku...

aku tak phm la...

ni,aku nak cite utk laki2 plak...
ni pon 1,wat aku panas jgak...
kite taw...bsenye,laki2 ni wat keje berat2....planning....wat keje jnji siap....
tp,ad gak 1 golongan laki ni kan,dok mngarah j...jnis ckp j pndai tp buatnye...hampeh~
jnis taw dtg,mkn,tapau,balik....
mcm haram kan?
kite m'harapkan laki2 ni jd ketua kluarga...xselfish...pndai buat kputusan...
ni x,klau org2 ni jd ktua,klau boley sume de nk suh org bwh de buat...

kpala hotak awk~kan~

klau da nmenye llaki...
ko kne lebih independent...
ko kne adil...
ko kne slalu mngalah...
slalu mngalah?adehs...xjantan la klau slalu mngalah...lg2 dgn pompuan...dem la~
hahaha...buduhs syall ko~
klau ko jnis org yg mcm ni...
hbis la bakal bini ko dok kne terajang dgn ko...kne tengking ngan ko...
sng cte,ko lebey seksis drpd aku...

kdg2 laki2 jnis cmni,nk suh tolhg bkkkan pintu utk pompuan pon mls...
konon ko ni ganas la...tgk pompuan ni lmah j kan~
da knape da ko ni~

ad 1 lg golongan laki ni,klau laki lain mnx tolg...haram wat bodoh j...
mcm haram dowh org cmni...
tp klau org pompuan mnx tolg...mak aih~lajuuuuu~
kang aku ckp org cmni bapok ke,pondan ke...uish~xnk trima...
tp,ko nk wat keje2 ringan j...
laki len sbuk dok sembelih lembu,ko sbuk dok potg bawang...
da knape da ko ni~

itu la yg ak nk btaw...
pompuan n laki2 yg ego...
yg b'lagak...
yg xsedar diri...
yg kdg2 deorg xsedar...deorg ni seksis t'hadap kaum b'lawan mreka...
n kdg2 seksis t'hadap kaum deorg sndri...

ntah la oi~
korg pk blik pe yg ak 2lis ni...cba bygkan kwn2 korg yg ad prangai cani...
ak yakin ad j....
lg2 dkat nk raya ni kan...ha~
time2 ni la kite nk tgk...
jiwa sbenar org cani...
yg xd sifat muafakat,pntingkan dri sndri...
sume2 lah!

k lah...
tingkatkan prestasi,jauhkan kontroversi...
hahaha....
ciao~

Friday, August 20, 2010

saya bakal guru Malaysia


salam Ramadhan...
salam perantauan...
salam sejahtera...

untuk pembaca budiman yg setia~(ha...ye...ko yg tgh bace skrg ni...)
trimas daun tapak itik~ahahaha
untuk rakan seperjuangan...
untuk saudara seagama...
untuk saudara b'lainan agama juge~

phew...
rase mcm da lame xmenulis...sori2...bz dowk~
ni pon ad esaimen b'lambak2 lg~hahaha
tp...sbb nk penuhi mase lapang dan menjana buah fikiran yg slame ni aku pendam j~hahaha

jom bace...

so,kali ni aku nak bercerita pasal kehidupan aku kat luar negara ni dan kaitannye dengan kerjaya masa depan aku dan negara aku yg t'chenta...Malaysia...

aku ada program selama 5 minggu untuk observe sekolah2 kt NZ ni...nmenye "school visit programme"...
so...usually after observation kami (bdak2 cohort ktorg la kan~) akn ada meeting ngan tutor ktorg...
so,ktorg dok borak2 la...cter psl pe yg ktorg dpt time school visit hapejadah 2 kan~

tapi aku sangat t'kilan bile ada individu2 yg selalu nak banggakan sekolah kt NZ ni...yg padahal aku rasa tak jauh beza nagn sekolah2 kt Malaysia ni...

deorag dok kondem sistem pendidikan Malaysia...
deorg dok cter psl kelemahan sistem pendidikan kt Malaysia...
deorg dok bggakan2 sistem pendidikan di NZ pe sume...
cakap guru2 d Malaysia kolot~
cakap sumenye tak kene kat Malaysia...
mcm2 la...

adehs~
aku faham...mmg ada beberapa "lubang" dalam sistem pendidikan kt Malaysia...
tapi itu bukan 1 kayu ukur untuk ko tentukan keseluruhan sistem d Malaysia lemah...
yg 1 lg aku tak paham...korg dok bgga2kan sgt NZ ni knape?
aku tak nmpak semua yg ada kt NZ ni Malaysia xd...
cuba korg ckp pe yg NZ ada...tp Malaysia xd?
deorg ada smart board dowk~malaysia ada ke?
adehs...babe~
sape ckp kt Malaysia xd smart board?
engkau j xprnah tgk la~
mmg aku akui...xbyk smart board hapejadah 2 kt Malaysia...
tp aku nak ko pk...
pe kelebiahan smart board 2 smpai semua klas d Malaysia kene ada?
ye...memang canggih...
memang mantop la kalau ko pakai smart dlm klas ko...
ye...sekolah ko sekolah kluster,smart school,SBP,sekolah premier,high school,dan mcm2 lg la..

ko kne igt...

belum tentu ko pakai smart board,tapi ko sebagai bakal guru pon xd semangat,xbtulkan niat ko untuk menjadi seorg guru yg pentingkan ank bangsanya...
tapi jadi guru yg dok sibuk pasal gaji,pasal kete...
pasal nk join MLM...
pasal pangkat...
pasal status korg d mata masyarakat...
yg hari2 dok komplen sibuk...
xd masa...
nak tanda kertas periksa...
sibuk nak buat itu la...
ini la...
ada hal dengan PPD la...

macam mane dgn ank bangsa kite?
anak bangsa kita da teruk dude...da xboley selamat lg da~
kepala hotak awak~

der~
awak 2 sebagai guru bukan stakat lihat dan peluk tubuh j der~
gunekan apa yg korg da pelajari untuk bendung mereka daripada mnjadi lebih teruk...
mmg susah...
aku faham...bukan senang...
tapi mencegah lebih baik daripada mngubati kan?

ok...
kembali pada tajuk asal...
pe lagi yg NZ ada, tapi Malaysia xd?
uish...sistem kurikulum deorg mantop dowk...tak tebal2 mcm Malaysia...senang nak baca...
yepp...
memang aku perhatikan kurikulum panduan deorg tak tebal mcm kat Malaysia...senang nak rujuk n mudah untuk di praktikkan...
tapi...
apa gune kurikulum ringkas2...
tapi ko ajar sebab habiskan syllabus j~
dok kejar exam...
nak kejar perfect score smpai budak bunuh diri sbb xboley jwb exam~
"tekan" ank bangsa kita untuk terus dapatkan markah tinggi untuk exam....tapi kebajikan deorg 1 pon korg tak jaga...?
mengajar kat kelas tapi mcm nk x nk j....
tapi..
mintak duit tuisyen b'ratus2 dengan alsan untuk mantopkan markah exam deorg...

babe~
ko ni cekgu...
kite ni nak setiap ank murid kite dapat peluang menimba ilmu...
bir mereka tak dapat markah tinngi dalam exam...tapi deorg jadi manusia lpas 2...
bkn jadi manusia yg setiap masa d suap ngan anekdot2 untuk mngejar material dunia...

jadi imam kat masjid bukan sebab kejar duit gaji...
jadi ketua kelarga setiap rumah tak perlu dapat imbuhan...
jadi anak yg soleh dan solehah tak perlu dapat hadiah...
jadi ibu mithali tak perlu wang b'juta la cekgu...

bukan jadi doktor yg dok bg MC palsu tiap2 hari...
bukan jadi politician yg dok makap duit rakyat hari2...
bukan jadi cekgu yg dok lepak bilik sukan men pingpong sambil hisap rokok~
bukan jadi arkitek,jurutera yg dok mkn rasuah smbil buat bangunan tinggi lampai untuk rakyat Malaysia...

ok..pe lagi yg Malaysia xd tapi NZ ad?
er....deorg bukan exam oriented...tak macam Malaysia...exam memanjang...
ye..memang...
memang deorg xd exam...
tapi deorg still ada sistem untuk mngukur p'capaian setiap pelajar deorg...tapi bukan dengan exam...
so...knapa Malaysia ada sistem peperiksaan?
sebab org2 mcm engkau ni...
yg taw cakap j...
tapi tak praktikkan dengan perbuatan korg...
sebok dok blame exam sana sini...protes sana sini...
tapi apa sumbangan korg untuk membantu membuang sistem exam dlm masyarakat kita ni?maksud aku selain protes n all stuff la kan...
ada?
kiranya mcm ni la...bila exam da d mansuhkan...
mcm mane ko nk ukur p'capaian ank murid ko?
ada?
mcm mane nak taw ank murid ko ni di tahap mana dlm p'belajaran deorg?
ada?
kalau korg ada cadangan...p jumpa PPD,PPD jumpa MOE....then MOE jmpa PM...pas2 msuk dewan rakyat...sng kan?

phew...2 la...
aku faham...aku belum berada dalam dunia pendidikan ni lagi...
aku faham...susah nak mendidik anak murid kita...
aku faham...bukan senang nak ajr ank murid kite smpai 100% sumenyer pandai...
aku faham...bukan sng nak buat lesson plan hri2...
aku faham...aku belum lagi seorg guru~

tapi aku faham...sebab sistem p'didikan d Malaysia aku berada d tempat aku berada sekarang...
tapi aku faham...aku disini untuk mnubah sistem yg sedia untuk mnjadi lebih baik...
tapi aku faham...aku,engkau,dia,kita,kami semua harapan untuk ank bangsa kita yg seterusnye...
tapi aku faham...kite ni role model untuk kehidupan yg lebih baik...

pokok pangkalnye...
semuanye t'serah pada guru sendiri...
without any passion and awareness on their daily teaching...teacher is useless...

aku bangga menjadi rakyat Malaysia...
aku bangga menjadi guru untuk ank bangsaku...
betulkan niat 2 dulu...
baru engkau boley menjadi guru...

ciao~

Friday, August 6, 2010

positif, negatif, optimis, dan pesimis...


salam....

salam sejahtera...
salam pra-ramadhan...
hahaha

uish...tak lame lg nak masuk bulan pose dowk~
rasa mc cpat j mse b'lalu....yay~
apehal2 pon...jgn lupe utk yg prnah 'kantoi' ramadhan lpas...jgn buat2 lupe plak~
ganti la dude!hahaha

dan 1 lg...ak sgt t'kilan pd dri ak sndri sbb xdpt nk post 1 entri 1 mggu...
agak bz la pulak kan~
1 mggu 1 assignment...so, maaf sgt2...tp aku cba la sedaya upaya aku untuk mnulis...
he3...

yepp...
kli ni ak nk mnulis ttg bberapa p'kara yg sntiasa buat ak b'fkir tiap kli ak come acroos mnde ni la...
hm...ttg mnjadi org yg sntiasa b'fkiran positif n org yg sntiasa b'fkiran negatif...
optimist dan pessimist...(aku eja btul kan?hahaha)

ok...ak b'cerita ttg dan utk org2 yg optimist dlu...
utk anda insan2 yg slalunye optimist...pernah knape anda perlu optimist spjg mse?
mnjadi optimist mmbantu krja2 harian anda ke?
hm~

mstila...sntiasa la b'fkiran positif...xkan nk cri slh org j kan?
hm...kompom la kan?mstila hdup nk cri slh org len j kan?
dri kite ni pon bkn btul sgt~
tapi...pernah x fkiran positif anda2 ni sume "mngecewakan" anda2 sume...
scara mudahnye mcm ni la...

anda duduk sbelah org tua mse kt stesen bas,'nmpak' mcm bek j kan~nmpak innocent j...pakai kopiah,belek tasbih...yg tahan smbil bce yaasin 2...pergh~anda yg b'fkiran positif ni msti fkir pakcik ni kompom bek nyer la kan~
dengan beg yg byk,tbe2 korg rse mcm nk t'kucil plak kan~
da 2...xkan korg nk bwk sume brg2 korg 2 msuk toilet kan?
so,sbb anda sntiasa b'fkiran positif n mls nk sgka buruk kt pkcik 2...
korg pon suh la pkcik 2 jgakan brg korg~
pkcik 2 pon ok j la~ala,stkat jge brg org...bkn ssh pon kan~
korg pon dgn yakinnye...p la buang air...
tup2...
sampai tmpat korg tggu td...brg2 korg da hilang da...bak kate omputih. "gone with the wind" la kan~hahaha
risik punye risik...skali pkcik yg 'bek' 2 rupenye yg songlap brg korg~

nak wat cane?

pergh~bisa dowk...
sampai thp cam2 la kan...korg xrse 'penat' ke sntiasa b'fkiran positif?
atau pon...korg xkesah j...?
ala...sedekah je la bro~
sedekah kepale hotak awak~

done with the optimist...
so,move on to the pessimist plak la kan~

untuk org2 yg sntiasa b'fkiran negatif ni kan...
ak xphm la~knape prlu b'fkiran negatif spjg tahun?hahaha
lah~suke hti aku la...nk ckp psl org lain...da aku xsuke,nak wat cane?buduhs la penulis ni~
aik?aku plak kne 'buduhs?'hahaha
xd la...kalau ekot pmerhatian aku...asek b'fkiran negatif j pon,xelok gak la...(kowt~)

sbb,ak rse ssh nk bce fkiran org...
of course la bro~
ye...aku akui,tapi bukan semua ye~
anda xperlu ada superpower mcm superhero dowk klau nk bce fkiran org...
anda cume perlu ada ilmu,iman,dan amal j...
ha?
xcaye?
ok...cani...

ilmu;bile korg ad ilmu ttg org len...'ilmu' xsmstinye ilmu yg khas/spesifik atau ilmu2 yg 'formal' mcm math,science,dan mcm2 lg la...
tapi 'ilmu' ttg org lain...scara rgkasnye..."apa yg anda tahu ttg org itu"...dan rule utk org yg anda xknal..."apa yg anda boley jgkakan drpd org itu"...xpaham?bace balik...mls nk ckp byk...hahaha

iman;yepp...sbb klau korg ni xberiman?kompom la korg asek cri slh org len...'salah' sj...tp nilai2 len yg boley kite 'tapis' drpd seseorg 2...kalau korg sndri xb'iman...korg j lah yg btul wlaupun korg sntiasa ad d pihak yg salah...hm~

amal;ak kaitkan ngan experience la...apa yg korg buat sehari2...tgk org ramai...jmpa ngan org rmai,dgn p'bualan korg sehari2...sume2 la...sng cte...amalan,akhlak,ibadat korg shari2...xkire sme ad harus,sunat,wajib,makruh ataupun haram...

ilmu,iman,amal...boley tolg korg sume 'bce' fkiran org...ha...xcaye?
ok...cane ko taw kwn ko ni suke mkn megi itik?
ilmu:kwn ko prnah ckp de suke mkn megi itik
iman:korg taw megi itik (kt mlysia) boley mkn...(kompom la kwn korg prnah mkn kan?)
amal:er...korg prnah mkn skali ngan de?pon boley~

hahha...e2 b'dasarkan pmerhatian ak j la...

bkn pe dowk~
aku yg sbnrnye 'penat' dgn sntiasa m'jadi optimist...
sampai ad org prnah ckp kt aku;
2la...asek ekot j telunjuk org len~pdn muke
ayat pedih di ats 'kuar' sbb aku sntiasa b'fkiran posotif dgn frasa fevret aku;
buat baik d balas baik, buat jahat buruk padahnye...
hm...konklusinye...
seimbangkan la hidup korg...
sntiasa optimist pon kdg2 xmmbntu sgt pon...
dan apatah lg klau korg sntiasa pessimist kan?
kompom neraka pgnyer~hahaha

hm...2lah...
kalau korg da bce smpai cni...ak ucapkan trima kasih sbb sntiasa mmbace blog ak yg sntiasa mrapu ni...

salam pra ramadhan~

Wednesday, July 21, 2010

bukan susah nak susah, bukan senang nak senang


salam....

salam semester 2 aku ucapakn pd pembaca setia blog aku ni....(er...yg xsetia pon sme gak...salam mukadimah utk korg~hahaha)...

amacam semester 2?mencabar minda kalkatu korg x?hahaaha...
mne x nye...da cuti lebey 2 minggu...
sengal2 la badan~hahaha
nak bangun p kuliah 2 yg bisa 2~hahaha

xp la...untuk yang masih belajar...
nak wat cane kan?da memang 2 'keje' korg...
yelah...
mse2 blaja ni la kte nk kumpul sbrapa byk ilmu yg boleh kan?
bukan untuk org lain...
untuk kte dan kluarga kite gak~

untuk yg da lepas alam belajar ni...harap korg b'sabar dgn dugaan di alm pkerjaan korg...
i'Allah...
dgn usaha korg akn dpt rzeki sesuai dengan usaha korg...
Allah maha kaya...

itulah...

bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah~
kan?

aku menulis kali ni sebab ak rse, stiap daripada kte kne sedar...
x kre la kite ni student ke...
pkerja ke...
kuli mkn gaji ke...
kite nak jugak rse senang sntiasa...
kan?

kadang2 bkn nk 'senang' mne sgt pon~
asal xsesak hujg2 bulan...jd la~
asal mengidam je...boley beli apa yg kite nak...jadi la~

tapi,ada jugak yg xb'syukur...
da taw duit pon bukan banyak mne~
tapi nak hidup senang lenang~
orang pakai laptop,ko pon nak pkai laptop...
orang pkai moto 125ZR,ko pon nak pkai gak~
orang ada awek,ko pon xnak kalah~nak awek gak!
orang nk mkan McD,ko pon nak mkn gak~

dah knape dah engkau ni~

memang...
aku da ckp td,kite semua mmg nak senang...
tapi pk2 la gak~
engkau nak senang...tapi engkau x prnah pk...
usaha ko kearah ksenangan ko 2 umpama mcm xberbaloi dgn apa yg ko nak j...

kalau ko hidup pon ats duit mak bapak j~
bek tak yah la...
orang kata ko kaya pon sbb duit mak bapak ko...
mak bapak ko yg kaya...
bukan ko~

bukan apa la...
kadang2 org 2 suke j nak b'megah2 ke pe...
pdahal brg 2 bli kt jln masjid india j pon~
hahaha

deorg kne igt..
bukan senang nak senang, bukan susah nak susah...

lagi 1 ni ha...
orang yg xprnah rase hidup susah ni ha...
kadang2 deorg xphm prasaan kite2 yg 'pernah' n kadang2 msih lg hdup dlm ksusahan....
"ksusahan" yg aku mksudkan ni bkn duit smata2...
kdg2 susah sbb tgh runsing...
tgh banyak masalah...
tgh sakit ke...
tgh blur k2...
apa2 lah!
yg korg akn rse susah ktika itu...
ha~

orang yg dah slalu hdup senang ni mule la...
crewet...
bile susah cket...hbis sume org de nk kritik...hbis de amok 1 kampung...
bile deorg rse "susah" cket j...ha...mule cri "jalan kluar"....
smpai sggup "korbankan" prasaan org lain...

aku yakin,kalau korg brada dlm kelompok manusia yg mcm ni...
"ksusahan" korg 2 xkan dfahami oleh mreka2 ni...ha~
tapi "ksusahan" deorg yg xbrape "susah" 2 kadang2 mcm perlu msuk paper j...
semua org kne taw "masalah" deorg yg xsberapa...kadang2 la kan...tapi kadang2 btul jugak deorg pon dlm ksusahan truk jugak...
kite smua manusia kan?
xboley lari drpd msalah....

Tapi sume org sedar ke psl kenyataan tu?
hm~blum tentu semua org....

okek...
semester sangat mncabar kredibiliti ak sbagai makhluk yg periang...
hahaha...

ciao~

Tuesday, July 13, 2010

jiwa dia yang pura-pura


salam semua...

pe cer para pembacer?(sedap la pulak,mcm pantun~)...hahaha
ucapan terima kasih kerana terus membaca blog aku yang agak sampah untuk korang2 ni...hahaha
ye la...blog orang lain citer mende2 yang bernas2 mcm beras j kan?
tapi,smpai kat aku,cter psl orang la...kawan la...jiwa kacau la...fail paper la...hahaha
tapi...apa2 hal...kredit untuk anda yang membaca...itu 'makanan' jiwa aku 2....ha~
walaupun aku tak kenal korang,tapi aku akn anggap orang yang baca blog aku ni 'kawan' aku...
sebab sanggup baca apa yang aku type pjg2 kat cni...

terima kasih daun keladi...

kali ni,aku nak luahkan perasaan aku pasal keadaa yang da lame jadi...
tapi sejak 2 m2njak ni,dia jadi barah dalam hidup kite...(dan aku khasnye...)

pada pendapat aku,orang yang selalu pergunakan orang lain untuk kepentingan dia dan keluarga mereka adalah sampah...
ye...sampah dowk~
kalau dia "pergunakan" orang lain terus sampai bile2...aku mcm ok j...sbb da lumrah orang 'parasit' macam 2 kan?
tapi kalau time nak gune...dia merayu2...
time xnak gune da...sampai maki2 orang yang pernah dia mntak tolong dulu...

itulah..."nak seribu daya,xnak seribu dalih~"

ye...engkau hebat...
kaye...
ada duit...
ada kuasa...
engkau la yang paling hensem~
engkau la yang paling cuntek~
engkau la yang paling up 2 date~
engkau sorang la yang dengar justin bieber...
engkau la best player of the year...

nak lagi?

engkau la man of the match...
engkau la tok imam...
engkau la to kadi...
engkau la yang top scorer...
engkau la yang paling liberal...

pokok pangkalnye,engkau ni...serba serbi hebat lah!

aku bukan anti-kapitalist sangat pon...ye la...
kalau korg tgk sume 'jenis2' orang yang aku mentioned kt atas td...
sume hebat2...
takde yang cikai2...
still...
orang2 cikai yang tak sedar diri pon kadang2 nak gunekan orang lain gak untuk keperluan diri dia sendiri...
hm~

orang yang selalu berpura2 'ikut musim' ni...
kadang2 tak sedar pon...orang lain 'tolong' dia tnpa mintak balasan pon...
ikhlas...seikhlas hujan yang Tuhan trunkan untuk kite...
no hidden cost...
no surcharge...
tapi,bile engkau tak nak mintak tolong...
ha...
time 2 la engkau nak sumpah seranah orang 2....lagi2 bila orang yang tolong dia 2 pernah wat salah ngan dia...
kadang2,term 'wat salah' 2...bkn salah apa pon...
kadang2 dia emo sendiri...pas2 claim ckp orang lain wat salah ngan dia...
er...phm x?
xd la...orang2 yang kuat emo ni...
aku rasa deorang ni selfish...
kalau emo sorang2 tak pe...
ni x...
habis sume orang ko nak emokan...selagi mende yang berlaku depan mata kau tak buat kau 'gembira'....
selagi tu kau emo...nak kritik sna cni...

wei~

cermin diri 2 dulu...
klau engkau pernah mintak tolong kat orang lain...engkau lemah...
engkau tak cukup kuat...
tapi kenapa engkau anggap engkau 2 'kuat' sangat?
sampai nak merendah2 orang lain bila engkau dah tak perlukan khidmat orang lain?

orang yang jiwa pura2 ni...memang senag nak dibuat kawan...
ye memang...
senang je nak buat kawan...
asalkan engkau dapat 'gembira'kan hati dia...
puaskan kehendak dia...
aku ucapkan tahniah...engkau dapat kawan baru yang paling teruk kat muke bumi...yess!

sekali ni je...

aku nak korang yang baca blog aku ni renungkan...
berapa banyak kawan yang korang ada tanya macam ni kat korang tak kire korang ada masalah atau x...
sebab kalau ada masalah,kompom la orang taw kan korang ada masalah...
tapi ayat ini jadi petunjuk yang sangat bermakna bile korang ada masalah,tapi tak nak tnjuk dan xnak orang lain tahu korang ada masalah;
eh,aku tengok engkau ni,macam ada problem je....ada apa2 yang aku boley tolong...?
kalau banyak...
tahniah...anda mempunyai kawan yang penyayang...
dan tak mustahil kalau aku ckp anda juge seorang kawan yang penyayang...

tapi kalau xbanyak?

entahla...
jauhkan diri daripada mereka yang berpura2...
macam orang lain cakap kat aku;

berapa orang kawan yang engkau ada?dan berapa pulak sahabat yang engkau ada?
okek...
renung2kan...dan selamat beramal...
aiceh~
ciao~

Sunday, July 11, 2010

diri ini kehilangan...


salam musim sejuk daripada perantauan...

yup2...tengah musim sejuk dowk sekarang~hahaha

1stly,aku nak ucap ribuan terima kasih pada yang sudi view blog aku ni...
baca mende2 merepek yang aku tulis ni....
hahaha...

aku rasa puas bila ada orang mule perhatikan blog aku ni...
terima kasih daun keladi...

aku nak borak2 pasal kawan...

ye...kawan...
teman...
teman hidup pon boley~

hm....tak pun,orang yang kita semua sayang...
Tuhan kita (Allah S.W.T)
Nabi kita (Muhammad S.A.W)
mak bapak kite...
saudara mara....
saudara se agama...
kawan2...kompom ramai la kan...dari jiran kat rumah sampai jiran akt etmpat keje...
teman hidup...balak...awek...bakal isteri....bakal suami...

yup2...semua2 lah!

hahaha...

hargailah mereka semua...
ye...hargai mereka seadanya...
jangan sampai kecuaian kita...
orang2 yang kita sayang tadi...
belakang kan kita...

aku banyak kali rasa kehilangan...

daripada keluarga terdekat sampai kawan kepada kawan rapat pun aku pernah rasa kehilangan...
kehilangan yang secara langsung atau tak,ia akan melibatkan aku...keseluruhannya...jiwa,zahir,batin lah!

aku pernah rasa menyesal kehilangan kawan2 lama aku...
especially yang daripada sekolah tabika dan sekolah rendah...
aku sangat2 terasa bila sorang kawan lama aku cakap;
"engkau pon masa pindah dulu tak bitau...yang kitorang tau,rumah engkau da kosong..."

aku mintak maaf sangat kawan2 lama ku...adehs~

tu la...kadang2 kita lalai....
kita kadang2 tak tahu...
orang lain sangat 'kisah' akan hidup kita...
tapi sbb kita lebih perhatikan apa yang kita 'nampak' je kan...
so,perasaan orang yang kita 'tak nampak'...
kita wat bodo je~

aku rasa kehilangan...

bila selama ni,aku 'tak nampak' orang lain...
dan kadang2,lepas sesuatu mende tu da xde...baru kita akan hargainye...kan?
dan mende2 2 jadi masalah pada aku...
sebab...

aku rasa kehilangan sekarang...

tapi...
takpe lah...kalau sesuatu perkara 2 nak 'hilangkan' diri dia...
yelah...
kadang2,sebab kelemahan diri kita sendiri...
bak kata mak aku;
"orang ni macam pantai,sekejap je deorang boleh berubah...kadang2 tak sampai 1 saat pon..."
hm~2 lah...

kadang2,orang saja hindarkan diri mereka daripada kita...
antara 2 sebab;
  • kita yang berubah,atau
  • mereka sendiri yang berubah...
tapi,kadang2,dia pon boleh berkait rapat bilamana;
akibat perubahan kita,orang pon mule berubah...atau...orang lain tak tahan dengan perubahan kita...
hm~boleh jadi~

hahaha...

aku rasa kehilangan kini....ye...
kini...

tolong...
hargai orang yang berada di sekeliling kita...
bukan setakat zahirnya...
perasaan dan pemikiran mereka sekali...

aku yang kehilangan...

ciao~

video

Friday, July 9, 2010

aku mahu terus tersenyum...


salam...

1stly...aku nak korang taw,yang aku tengah stress...
ye...aku tengah stress...

pasal result aku yang baru kuar ni...

argh!

aku tak taw nak cakap apa dah...
aku pun malas nak serabut2...

lantaklah...

aku bukan tak belajar...
aku bukan tak buat assignment...
aku bukan tiru orang...
aku bukan berfoya2 ke pe...
aku bukan tak datang kelas...

lantaklah...

apa nak jadi...jadi la...
aku terima je...
aku tak kisah lah...
aku masih ada alasan yang relevan tentang 'kekalahan' aku kali ni...
aku tak pernah rasa kalah sebegini sebelum ni...
lalu...

aku stress...
ye...aku stress...

tapi...

biarlah...
there must be something wrong somewhere...
ada la tu kot...aku salah kat mana2...
mana taw assignment aku terbang ke...
hilang tulisan tibe2...kan?...mne nak taw...hahaha

ha ha ha...

aku gelak pon macam tak ikhlas je...

memang!
memang aku tak ikhlas...!

sebab aku tak patut berada dalam situasi sebegini waktu2 macam ni...
kenapa perasaan prejudis tetap ada di mana2?
kenapa orang lain boleh dapat markah elok biar pon de meniru je?
aku tak suke meniru
aku datang kelas hari2
aku buat semua yang lecturer suruh buat...
aku datang kelas tiap2 pagi...
aku susah nak tido dalam kelas...

last2?

aku fail 1 paper...

f**k la!

fine!
takpe!
apa?mat salleh ni professional?
kalau korang taw pe yang jadi kat aku....
boleh blah korang nak cakap mat salleh ni professional...!
deorang pon same je aku rasa...

"ala,sebab ko fail,sebab tu ko cakap buruk pasal deorg,kalau ko lulus,ada ko nak cakap macam 2?"
ye!memang!kalau aku lulus pon...aku tetap akan cakap deorg tak pernah professional...mereka tiada sense of humanism dalam diri deorg...mereka jadi bongkak sebab ilmu...tapi mereka lupa,ilmu yang mereka timba dari orang terdahulu,milik Allah S.W.T....

ye...aku stress...
tapi aku mahu terus tersenyum...
dan aku masih tersenyum...

tenangkan aku....

please...

Thursday, July 8, 2010

aku,engkau,dia,kita,kami...jadi diri sendiri...

yup...jadi diri sendiri...

salam...

aku jadi terpanggil untuk menulis(menaip sebenarnye) kali ni...
hahaha...

sebab...tibe2,aku terfikir...

kenapa sekarang kita jadi sangat prejudis terhadap setiap perkara...?
"er...apsal ko pakai kemeja time2 camni?dress up simple2 suda~"....(lalala~)

kenapa kita selalu persoalkan tindakan orang lain...?
"la...kenapalah dia boleh couple dengan mamat 2...serabut j aku tgk dia..."...(ada aku kesah?)

kenapa kita selalu jadi emo atas perkara2 yang sangat remeh?
"ah!kalau ko nak sangat main bola,hah,pegi la main sana...aku malas!"....(er...ok)

kenapa sikit2 nak umum kat facebook?
"arini hari jadi saya..."....(so?)

kenapa kita perlu sentiasa "berpolitik"?...er...ok...mencapap?hahaha
"aku terer main gitar!nak tengok aku men lagu plug in baby x?"...(xnk)

kenapa kita perlu letak nama samaran yang sedap2,yang sanngat 'lari' dari nama sebenar kita?lagi2 dekat FB,MS,FS...
"sir alfonso de al-rooney"...(nama sebenar,mas'od bin karimun....)...er bukan nama sebenar...hu3

kenapa kita tidak begini ketika kita berumur 10 tahun?

aku rindu saat2 dimana aku boleh bawak 50 posen pegi sekolah buat belanja kat kantin...
tapi sekarang,kalau ko bawak 50 posen pegi sekolah,serdak karipap pon ko xdpt~

aku rindu saat2 dimana kalau ko tak iron baju pegi sekolah,orang lain tak kata apa pon...
tapi sekarang,nak pegi mana pon,baju mesti kene tema...semua kene dress-up ekot trend...

aku rindu saat2 dimana kita boleh buat apa saja tanpa ada rasa tanggungjawab...
tapi sekarang,sekali ko da couple...sampai bile2 la ko ada rasa tanggungjawab...lelaki sebagai bakal bapa,dan pompuan sebagai bakal isteri...

aku rindu saat2 ko hanya ada pensil,pemadam,dan pembaris sebagai alat tulis...
sekarang,kne ada iMac,kne ada laptop sendiri,kene ada printer sendiri,kene ada kertas A4 sendiri,kene ada awek sorang sorang 1...

aku rindu untuk jadi diri sendiri...

aku tengah serabut2...
takde sape faham aku...
AKU RASA takde sape faham aku...
AKU RASA tak semua orang faham aku...
AKU RASA aku faham perasaan orang lain...
AKU RASA aku betul...
AKU RASA orang lain tak betul...
AKU RASA mak aku je betul...

tapi kawan aku buat aku rasa bersalah dan buat aku terfikir sekejap,bila dia kuar ayat ni;
"aku taw,ko tak transparent,aku susah nak detect perasaan ko...ko selalu j happy,gelak2...tapi aku dapat rasakan,ko pandai 'menipu' orang lain dengan sembunyikan masalah ko..."

adehs...kawan2...
aku...tiada masalah dengan kau...aku ada masalah dengan dia...bila dia buat kita berjauhan..bila kita sudah tidak jadi kami...aku,engkau,dia,kita,kami...tidak boleh jadi diri sendiri...

aku,engkau,dia,kita,kami...sepatutnya lengkap...

masa...

aku,engkau,dia,kita,kami....takkan boleh berpatah balik...
redha dengan ketentuanNya...
senyumlah...

"smile to the world,and the world will smile back to you..."
dan tak lupa..."senyum itu sedekah..."

let it be je lah kan?

hahaha...apa aku merepek ni?

bse la...malam2 mcm ni...

ok lah...aku nak tido..nanti aku da 'sihat'...aku teruskan menulis lagi...

ciao~

Wednesday, July 7, 2010

hubungan itu...

salam...

selamat sejahtera semua...hm...aku masih dalam mood cuti ketika ini...hahaha
yepp,kat negara orang ni tengah cuti sem sekarang,so,kelas start area 19hb ni...hm~

so,what happened around a week here;
BERSATU games: yepp,untuk yang dah tahu apa itu BERSATU games,tahniah...siri kali ini telah selsai dan berjalan dengan lancarnya...hahaha...cuma beberapa kesilapan teknikal melibatkan pertukaran jadual dan venue sukan yang terpaksa di ubah2 akibat prebuhan persekitaran yang kurang tepat dengan keadaannn(hujan dan transport yang tak menentu)...anyway, congrats kepada team organiser dan para peserta yang sekali lagi telah berjaya menjayakan BERSATU games; Auckland city,2010...tahniah!

Rugby ANZAC cup; Piala Ali Rustam: hahaha...ini 1 lagi acara yang kami tunggu2...kejohanan ragbi 10's Piala Ali Rustam. aku yang bermain untuk wakil pasukan Auckland telah berjaya meraspas kembali piala yang setelah sekian lama di simpan di tangan pasukan Wellington...versi kali ini kami berjaya mengalahkan pasukan Wellington dengan 50 mata berbalas 0...tapi,bukan kemenangan yang kami cari,tapi semangat kesukanan dan semangat 1 malaysia yang sentiasa di praktikkan oleh setiap peserta kali ini...(er...walaupun hanya 2 pasukan yang bertanding...)...sekalung tahniah pada yang hadir!

hm...itulah...
acara sukan yang berbagai ragam telah berjaya aku lalui minggi ini...hm~

tapi,bukan sukan je...habis je sukan,1 lgai dugaan telah menghantui hidup aku...adehs...

orang yang aku sayang mula mempersoalkan aku...
mula fikir yang aku tidak lagi 'melihat dia'...ai...

ye...aku mengaku...memang aku yang salah...
aku rasa,aku tak boleh teruskan hubungan macam ini...
aku belum cukup matang...
aku masih dihantui bayangan 'kejam' yang pernah aku lalui dulu...
aku perlukan seseorang yang boleh bagi aku petunjuk...
aku...
aku bukan untuk dia...

ye...aku dapat rasakan,aku bukan untuk dia...

aku tak layak untuk dia...
aku bukan orangya...
bukan aku yang dia cari...
aku bukan kebahagiaan untuk dia...
aku selalu buat dia menangis...
aku tak nak...

aku tak nak...

aku tak nak dia bersedih lagi...
"lalu,buat lah sesuatu yang boleh buat dia gembira..."

aku tak boleh buat dia gembira...

"kalau dulu boleh,kenapa sekarang tidak?"
aku sentiasa cuba buat dia gembira...sentiasa mencuba...tapi aku rasa,aku sudah tidak mampu...

"kenapa?kau dah tak sayang akan dia?"
bukan...sebab aku rasa...aku tak cukup buat dia...

"kenapa?kau dah berubah?"
bukan...hati aku masih untuk dia...tapi...aku tak tahu...mungkin aku yang berubah...ye...mungkin aku...tapi bukan cinta aku padanya yang dah berubah...tapi dia sendiri yang merubah hidup aku...

"la...apsal pulak?apa dia dah buat pada kau?"
hm...aku rasa,egonya sangat tinggi...tindakan aku sentiasa dipersoalkan oleh dia...masa lampau seolah2 lebih penting untuk dia...cerita lama di buat rujukan...sedangkan dia tahu,masa depan dia,denganku...

"la...itu je masalhnye?tak lah besar mana pon~"
memang,bagi aku...aku terima saja setiap apa yang dia katakan...ye...biarlah dia menang...birkan aku kalah...aku tiada masalah,asalkan tiada pihak yang bermusuhan...tapi tidak...kemengan bukan matlamat dia...tapi dia mahu aku tunduk padanya...

"dah tu,stay down je lah...ikut je lah cakap dia..."
boleh,tapi bukan dari dulu,kini dan selamanya...aku lelaki,aku bakal jadi ketua keluarga...aku bakal jadi suami kepada seorang perempuan,aku bakal jadi bapa kepada anak2 ku kelak...tetapi?tak kan mahu lihat aku sentiasa ketakutan untuk memberi keputusan?aku masih ada hak...

"owh~ok...so,dia mintak putus ke dengan kau?"
tak lah....er...mungkin...tapi...aku tak boleh terima apa yang dah berlaku...aku dihalau...dan itu membuat aku sedar...mungkin dah sampai masanya aku berundur...aku sedar...aku bukan untuk dia...mungkin ada orang lain yang lebih sesuai untuk dia...yang boleh bahagiakan dia...setiap masa...yang boleh buat dia tersenyum,setiap masa...aku mungkin tidak mampu...

maafkan aku...

sebarang saranan untuk aku yang tengah jiwa kacau ni...silakan...hahaha
anyway,life must go on right?
mungkin bukan rezeki aku...

owkay...jumpa lagi ye...
owh,lagi 1...lawat aku kat flick account kalau nak tengok gambar2 baru..okek?

ciao~

Monday, June 28, 2010

KEMBALI


salam semua...

ye,aku da kembali...aku mohon maaf pada yang membaca blog aku ni...(er...mcm xramai je~)...hahaaha

hm...aku bukan apa...bukan malas nak menulis...cuma,aku jarang bukak blog semenjak dua menjak ni...(dekat setahun gak la~)

hahaha...ok2...sejak pertapaan aku beberapa waktu lepas...macam2 perubahan dah berlaku...antaranya:

1-lokasi aku da bertukar,daripada johor bahru ke auckland ,new zealand...(hu~)
2-lay out da tukar baru...hahaaha
4-korang boley check out flickr photostream aku...sebab ak semakin galak nak snap pic pelik2 skrg ni~hahaha
5-cubaan untuk membuat korang dengar lagu2 yang akan aku compose (i'Allah~)

TAPI...ad jugak yang tak pernah berubah...hahaha
antaranya:

1-friends list...er..macam tak bertambah je~hahaha
2-myself....diri aku sendiri...cuba menjadi se-anarki mungkin dengan pemerhatian rambang aku ni....hm~
3-music tetap core opinion aku (er...maksudnye?)hm...entah la...music is my life...aku tak boleh hidup tanpa irama...

hm...itu lah...aku cuba wujudkan traffic yang lebih mantap untuk orang access aku nyer blog ni...

seperti biasa,blog ini mengharapkan korang melontarkan idea tentang manusia yang sedia kompleks...

aku mahu jadi penggerak...

aku mahu jadi batu aras...

aku mahu jadi pencetus...

tentang betapa pentingnya frasa "buat baik dibalas baik,buat jahat buruk padahnya"
"orang memberi,kita merasa"....dan "nak seribu daya,tak nak seribu dalih..."...hm~

so...itu lah...
jangan putus harapan...
aku mahu tetap menyumbang...
walau hanya dengan kata2 kosong yang "berjiwa"...

ok lah...just know that...
this is not the beginning of an end...there are more than meets the eyes...(sekali tiru ayat transformers da~)

yepp,i got more to tell you guys...lots of people's stories...just wait and read...

aku tak hebat mana pon...

salam~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...