Wednesday, July 21, 2010

bukan susah nak susah, bukan senang nak senang


salam....

salam semester 2 aku ucapakn pd pembaca setia blog aku ni....(er...yg xsetia pon sme gak...salam mukadimah utk korg~hahaha)...

amacam semester 2?mencabar minda kalkatu korg x?hahaaha...
mne x nye...da cuti lebey 2 minggu...
sengal2 la badan~hahaha
nak bangun p kuliah 2 yg bisa 2~hahaha

xp la...untuk yang masih belajar...
nak wat cane kan?da memang 2 'keje' korg...
yelah...
mse2 blaja ni la kte nk kumpul sbrapa byk ilmu yg boleh kan?
bukan untuk org lain...
untuk kte dan kluarga kite gak~

untuk yg da lepas alam belajar ni...harap korg b'sabar dgn dugaan di alm pkerjaan korg...
i'Allah...
dgn usaha korg akn dpt rzeki sesuai dengan usaha korg...
Allah maha kaya...

itulah...

bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah~
kan?

aku menulis kali ni sebab ak rse, stiap daripada kte kne sedar...
x kre la kite ni student ke...
pkerja ke...
kuli mkn gaji ke...
kite nak jugak rse senang sntiasa...
kan?

kadang2 bkn nk 'senang' mne sgt pon~
asal xsesak hujg2 bulan...jd la~
asal mengidam je...boley beli apa yg kite nak...jadi la~

tapi,ada jugak yg xb'syukur...
da taw duit pon bukan banyak mne~
tapi nak hidup senang lenang~
orang pakai laptop,ko pon nak pkai laptop...
orang pkai moto 125ZR,ko pon nak pkai gak~
orang ada awek,ko pon xnak kalah~nak awek gak!
orang nk mkan McD,ko pon nak mkn gak~

dah knape dah engkau ni~

memang...
aku da ckp td,kite semua mmg nak senang...
tapi pk2 la gak~
engkau nak senang...tapi engkau x prnah pk...
usaha ko kearah ksenangan ko 2 umpama mcm xberbaloi dgn apa yg ko nak j...

kalau ko hidup pon ats duit mak bapak j~
bek tak yah la...
orang kata ko kaya pon sbb duit mak bapak ko...
mak bapak ko yg kaya...
bukan ko~

bukan apa la...
kadang2 org 2 suke j nak b'megah2 ke pe...
pdahal brg 2 bli kt jln masjid india j pon~
hahaha

deorg kne igt..
bukan senang nak senang, bukan susah nak susah...

lagi 1 ni ha...
orang yg xprnah rase hidup susah ni ha...
kadang2 deorg xphm prasaan kite2 yg 'pernah' n kadang2 msih lg hdup dlm ksusahan....
"ksusahan" yg aku mksudkan ni bkn duit smata2...
kdg2 susah sbb tgh runsing...
tgh banyak masalah...
tgh sakit ke...
tgh blur k2...
apa2 lah!
yg korg akn rse susah ktika itu...
ha~

orang yg dah slalu hdup senang ni mule la...
crewet...
bile susah cket...hbis sume org de nk kritik...hbis de amok 1 kampung...
bile deorg rse "susah" cket j...ha...mule cri "jalan kluar"....
smpai sggup "korbankan" prasaan org lain...

aku yakin,kalau korg brada dlm kelompok manusia yg mcm ni...
"ksusahan" korg 2 xkan dfahami oleh mreka2 ni...ha~
tapi "ksusahan" deorg yg xbrape "susah" 2 kadang2 mcm perlu msuk paper j...
semua org kne taw "masalah" deorg yg xsberapa...kadang2 la kan...tapi kadang2 btul jugak deorg pon dlm ksusahan truk jugak...
kite smua manusia kan?
xboley lari drpd msalah....

Tapi sume org sedar ke psl kenyataan tu?
hm~blum tentu semua org....

okek...
semester sangat mncabar kredibiliti ak sbagai makhluk yg periang...
hahaha...

ciao~

Tuesday, July 13, 2010

jiwa dia yang pura-pura


salam semua...

pe cer para pembacer?(sedap la pulak,mcm pantun~)...hahaha
ucapan terima kasih kerana terus membaca blog aku yang agak sampah untuk korang2 ni...hahaha
ye la...blog orang lain citer mende2 yang bernas2 mcm beras j kan?
tapi,smpai kat aku,cter psl orang la...kawan la...jiwa kacau la...fail paper la...hahaha
tapi...apa2 hal...kredit untuk anda yang membaca...itu 'makanan' jiwa aku 2....ha~
walaupun aku tak kenal korang,tapi aku akn anggap orang yang baca blog aku ni 'kawan' aku...
sebab sanggup baca apa yang aku type pjg2 kat cni...

terima kasih daun keladi...

kali ni,aku nak luahkan perasaan aku pasal keadaa yang da lame jadi...
tapi sejak 2 m2njak ni,dia jadi barah dalam hidup kite...(dan aku khasnye...)

pada pendapat aku,orang yang selalu pergunakan orang lain untuk kepentingan dia dan keluarga mereka adalah sampah...
ye...sampah dowk~
kalau dia "pergunakan" orang lain terus sampai bile2...aku mcm ok j...sbb da lumrah orang 'parasit' macam 2 kan?
tapi kalau time nak gune...dia merayu2...
time xnak gune da...sampai maki2 orang yang pernah dia mntak tolong dulu...

itulah..."nak seribu daya,xnak seribu dalih~"

ye...engkau hebat...
kaye...
ada duit...
ada kuasa...
engkau la yang paling hensem~
engkau la yang paling cuntek~
engkau la yang paling up 2 date~
engkau sorang la yang dengar justin bieber...
engkau la best player of the year...

nak lagi?

engkau la man of the match...
engkau la tok imam...
engkau la to kadi...
engkau la yang top scorer...
engkau la yang paling liberal...

pokok pangkalnye,engkau ni...serba serbi hebat lah!

aku bukan anti-kapitalist sangat pon...ye la...
kalau korg tgk sume 'jenis2' orang yang aku mentioned kt atas td...
sume hebat2...
takde yang cikai2...
still...
orang2 cikai yang tak sedar diri pon kadang2 nak gunekan orang lain gak untuk keperluan diri dia sendiri...
hm~

orang yang selalu berpura2 'ikut musim' ni...
kadang2 tak sedar pon...orang lain 'tolong' dia tnpa mintak balasan pon...
ikhlas...seikhlas hujan yang Tuhan trunkan untuk kite...
no hidden cost...
no surcharge...
tapi,bile engkau tak nak mintak tolong...
ha...
time 2 la engkau nak sumpah seranah orang 2....lagi2 bila orang yang tolong dia 2 pernah wat salah ngan dia...
kadang2,term 'wat salah' 2...bkn salah apa pon...
kadang2 dia emo sendiri...pas2 claim ckp orang lain wat salah ngan dia...
er...phm x?
xd la...orang2 yang kuat emo ni...
aku rasa deorang ni selfish...
kalau emo sorang2 tak pe...
ni x...
habis sume orang ko nak emokan...selagi mende yang berlaku depan mata kau tak buat kau 'gembira'....
selagi tu kau emo...nak kritik sna cni...

wei~

cermin diri 2 dulu...
klau engkau pernah mintak tolong kat orang lain...engkau lemah...
engkau tak cukup kuat...
tapi kenapa engkau anggap engkau 2 'kuat' sangat?
sampai nak merendah2 orang lain bila engkau dah tak perlukan khidmat orang lain?

orang yang jiwa pura2 ni...memang senag nak dibuat kawan...
ye memang...
senang je nak buat kawan...
asalkan engkau dapat 'gembira'kan hati dia...
puaskan kehendak dia...
aku ucapkan tahniah...engkau dapat kawan baru yang paling teruk kat muke bumi...yess!

sekali ni je...

aku nak korang yang baca blog aku ni renungkan...
berapa banyak kawan yang korang ada tanya macam ni kat korang tak kire korang ada masalah atau x...
sebab kalau ada masalah,kompom la orang taw kan korang ada masalah...
tapi ayat ini jadi petunjuk yang sangat bermakna bile korang ada masalah,tapi tak nak tnjuk dan xnak orang lain tahu korang ada masalah;
eh,aku tengok engkau ni,macam ada problem je....ada apa2 yang aku boley tolong...?
kalau banyak...
tahniah...anda mempunyai kawan yang penyayang...
dan tak mustahil kalau aku ckp anda juge seorang kawan yang penyayang...

tapi kalau xbanyak?

entahla...
jauhkan diri daripada mereka yang berpura2...
macam orang lain cakap kat aku;

berapa orang kawan yang engkau ada?dan berapa pulak sahabat yang engkau ada?
okek...
renung2kan...dan selamat beramal...
aiceh~
ciao~

Sunday, July 11, 2010

diri ini kehilangan...


salam musim sejuk daripada perantauan...

yup2...tengah musim sejuk dowk sekarang~hahaha

1stly,aku nak ucap ribuan terima kasih pada yang sudi view blog aku ni...
baca mende2 merepek yang aku tulis ni....
hahaha...

aku rasa puas bila ada orang mule perhatikan blog aku ni...
terima kasih daun keladi...

aku nak borak2 pasal kawan...

ye...kawan...
teman...
teman hidup pon boley~

hm....tak pun,orang yang kita semua sayang...
Tuhan kita (Allah S.W.T)
Nabi kita (Muhammad S.A.W)
mak bapak kite...
saudara mara....
saudara se agama...
kawan2...kompom ramai la kan...dari jiran kat rumah sampai jiran akt etmpat keje...
teman hidup...balak...awek...bakal isteri....bakal suami...

yup2...semua2 lah!

hahaha...

hargailah mereka semua...
ye...hargai mereka seadanya...
jangan sampai kecuaian kita...
orang2 yang kita sayang tadi...
belakang kan kita...

aku banyak kali rasa kehilangan...

daripada keluarga terdekat sampai kawan kepada kawan rapat pun aku pernah rasa kehilangan...
kehilangan yang secara langsung atau tak,ia akan melibatkan aku...keseluruhannya...jiwa,zahir,batin lah!

aku pernah rasa menyesal kehilangan kawan2 lama aku...
especially yang daripada sekolah tabika dan sekolah rendah...
aku sangat2 terasa bila sorang kawan lama aku cakap;
"engkau pon masa pindah dulu tak bitau...yang kitorang tau,rumah engkau da kosong..."

aku mintak maaf sangat kawan2 lama ku...adehs~

tu la...kadang2 kita lalai....
kita kadang2 tak tahu...
orang lain sangat 'kisah' akan hidup kita...
tapi sbb kita lebih perhatikan apa yang kita 'nampak' je kan...
so,perasaan orang yang kita 'tak nampak'...
kita wat bodo je~

aku rasa kehilangan...

bila selama ni,aku 'tak nampak' orang lain...
dan kadang2,lepas sesuatu mende tu da xde...baru kita akan hargainye...kan?
dan mende2 2 jadi masalah pada aku...
sebab...

aku rasa kehilangan sekarang...

tapi...
takpe lah...kalau sesuatu perkara 2 nak 'hilangkan' diri dia...
yelah...
kadang2,sebab kelemahan diri kita sendiri...
bak kata mak aku;
"orang ni macam pantai,sekejap je deorang boleh berubah...kadang2 tak sampai 1 saat pon..."
hm~2 lah...

kadang2,orang saja hindarkan diri mereka daripada kita...
antara 2 sebab;
  • kita yang berubah,atau
  • mereka sendiri yang berubah...
tapi,kadang2,dia pon boleh berkait rapat bilamana;
akibat perubahan kita,orang pon mule berubah...atau...orang lain tak tahan dengan perubahan kita...
hm~boleh jadi~

hahaha...

aku rasa kehilangan kini....ye...
kini...

tolong...
hargai orang yang berada di sekeliling kita...
bukan setakat zahirnya...
perasaan dan pemikiran mereka sekali...

aku yang kehilangan...

ciao~

video

Friday, July 9, 2010

aku mahu terus tersenyum...


salam...

1stly...aku nak korang taw,yang aku tengah stress...
ye...aku tengah stress...

pasal result aku yang baru kuar ni...

argh!

aku tak taw nak cakap apa dah...
aku pun malas nak serabut2...

lantaklah...

aku bukan tak belajar...
aku bukan tak buat assignment...
aku bukan tiru orang...
aku bukan berfoya2 ke pe...
aku bukan tak datang kelas...

lantaklah...

apa nak jadi...jadi la...
aku terima je...
aku tak kisah lah...
aku masih ada alasan yang relevan tentang 'kekalahan' aku kali ni...
aku tak pernah rasa kalah sebegini sebelum ni...
lalu...

aku stress...
ye...aku stress...

tapi...

biarlah...
there must be something wrong somewhere...
ada la tu kot...aku salah kat mana2...
mana taw assignment aku terbang ke...
hilang tulisan tibe2...kan?...mne nak taw...hahaha

ha ha ha...

aku gelak pon macam tak ikhlas je...

memang!
memang aku tak ikhlas...!

sebab aku tak patut berada dalam situasi sebegini waktu2 macam ni...
kenapa perasaan prejudis tetap ada di mana2?
kenapa orang lain boleh dapat markah elok biar pon de meniru je?
aku tak suke meniru
aku datang kelas hari2
aku buat semua yang lecturer suruh buat...
aku datang kelas tiap2 pagi...
aku susah nak tido dalam kelas...

last2?

aku fail 1 paper...

f**k la!

fine!
takpe!
apa?mat salleh ni professional?
kalau korang taw pe yang jadi kat aku....
boleh blah korang nak cakap mat salleh ni professional...!
deorang pon same je aku rasa...

"ala,sebab ko fail,sebab tu ko cakap buruk pasal deorg,kalau ko lulus,ada ko nak cakap macam 2?"
ye!memang!kalau aku lulus pon...aku tetap akan cakap deorg tak pernah professional...mereka tiada sense of humanism dalam diri deorg...mereka jadi bongkak sebab ilmu...tapi mereka lupa,ilmu yang mereka timba dari orang terdahulu,milik Allah S.W.T....

ye...aku stress...
tapi aku mahu terus tersenyum...
dan aku masih tersenyum...

tenangkan aku....

please...

Thursday, July 8, 2010

aku,engkau,dia,kita,kami...jadi diri sendiri...

yup...jadi diri sendiri...

salam...

aku jadi terpanggil untuk menulis(menaip sebenarnye) kali ni...
hahaha...

sebab...tibe2,aku terfikir...

kenapa sekarang kita jadi sangat prejudis terhadap setiap perkara...?
"er...apsal ko pakai kemeja time2 camni?dress up simple2 suda~"....(lalala~)

kenapa kita selalu persoalkan tindakan orang lain...?
"la...kenapalah dia boleh couple dengan mamat 2...serabut j aku tgk dia..."...(ada aku kesah?)

kenapa kita selalu jadi emo atas perkara2 yang sangat remeh?
"ah!kalau ko nak sangat main bola,hah,pegi la main sana...aku malas!"....(er...ok)

kenapa sikit2 nak umum kat facebook?
"arini hari jadi saya..."....(so?)

kenapa kita perlu sentiasa "berpolitik"?...er...ok...mencapap?hahaha
"aku terer main gitar!nak tengok aku men lagu plug in baby x?"...(xnk)

kenapa kita perlu letak nama samaran yang sedap2,yang sanngat 'lari' dari nama sebenar kita?lagi2 dekat FB,MS,FS...
"sir alfonso de al-rooney"...(nama sebenar,mas'od bin karimun....)...er bukan nama sebenar...hu3

kenapa kita tidak begini ketika kita berumur 10 tahun?

aku rindu saat2 dimana aku boleh bawak 50 posen pegi sekolah buat belanja kat kantin...
tapi sekarang,kalau ko bawak 50 posen pegi sekolah,serdak karipap pon ko xdpt~

aku rindu saat2 dimana kalau ko tak iron baju pegi sekolah,orang lain tak kata apa pon...
tapi sekarang,nak pegi mana pon,baju mesti kene tema...semua kene dress-up ekot trend...

aku rindu saat2 dimana kita boleh buat apa saja tanpa ada rasa tanggungjawab...
tapi sekarang,sekali ko da couple...sampai bile2 la ko ada rasa tanggungjawab...lelaki sebagai bakal bapa,dan pompuan sebagai bakal isteri...

aku rindu saat2 ko hanya ada pensil,pemadam,dan pembaris sebagai alat tulis...
sekarang,kne ada iMac,kne ada laptop sendiri,kene ada printer sendiri,kene ada kertas A4 sendiri,kene ada awek sorang sorang 1...

aku rindu untuk jadi diri sendiri...

aku tengah serabut2...
takde sape faham aku...
AKU RASA takde sape faham aku...
AKU RASA tak semua orang faham aku...
AKU RASA aku faham perasaan orang lain...
AKU RASA aku betul...
AKU RASA orang lain tak betul...
AKU RASA mak aku je betul...

tapi kawan aku buat aku rasa bersalah dan buat aku terfikir sekejap,bila dia kuar ayat ni;
"aku taw,ko tak transparent,aku susah nak detect perasaan ko...ko selalu j happy,gelak2...tapi aku dapat rasakan,ko pandai 'menipu' orang lain dengan sembunyikan masalah ko..."

adehs...kawan2...
aku...tiada masalah dengan kau...aku ada masalah dengan dia...bila dia buat kita berjauhan..bila kita sudah tidak jadi kami...aku,engkau,dia,kita,kami...tidak boleh jadi diri sendiri...

aku,engkau,dia,kita,kami...sepatutnya lengkap...

masa...

aku,engkau,dia,kita,kami....takkan boleh berpatah balik...
redha dengan ketentuanNya...
senyumlah...

"smile to the world,and the world will smile back to you..."
dan tak lupa..."senyum itu sedekah..."

let it be je lah kan?

hahaha...apa aku merepek ni?

bse la...malam2 mcm ni...

ok lah...aku nak tido..nanti aku da 'sihat'...aku teruskan menulis lagi...

ciao~

Wednesday, July 7, 2010

hubungan itu...

salam...

selamat sejahtera semua...hm...aku masih dalam mood cuti ketika ini...hahaha
yepp,kat negara orang ni tengah cuti sem sekarang,so,kelas start area 19hb ni...hm~

so,what happened around a week here;
BERSATU games: yepp,untuk yang dah tahu apa itu BERSATU games,tahniah...siri kali ini telah selsai dan berjalan dengan lancarnya...hahaha...cuma beberapa kesilapan teknikal melibatkan pertukaran jadual dan venue sukan yang terpaksa di ubah2 akibat prebuhan persekitaran yang kurang tepat dengan keadaannn(hujan dan transport yang tak menentu)...anyway, congrats kepada team organiser dan para peserta yang sekali lagi telah berjaya menjayakan BERSATU games; Auckland city,2010...tahniah!

Rugby ANZAC cup; Piala Ali Rustam: hahaha...ini 1 lagi acara yang kami tunggu2...kejohanan ragbi 10's Piala Ali Rustam. aku yang bermain untuk wakil pasukan Auckland telah berjaya meraspas kembali piala yang setelah sekian lama di simpan di tangan pasukan Wellington...versi kali ini kami berjaya mengalahkan pasukan Wellington dengan 50 mata berbalas 0...tapi,bukan kemenangan yang kami cari,tapi semangat kesukanan dan semangat 1 malaysia yang sentiasa di praktikkan oleh setiap peserta kali ini...(er...walaupun hanya 2 pasukan yang bertanding...)...sekalung tahniah pada yang hadir!

hm...itulah...
acara sukan yang berbagai ragam telah berjaya aku lalui minggi ini...hm~

tapi,bukan sukan je...habis je sukan,1 lgai dugaan telah menghantui hidup aku...adehs...

orang yang aku sayang mula mempersoalkan aku...
mula fikir yang aku tidak lagi 'melihat dia'...ai...

ye...aku mengaku...memang aku yang salah...
aku rasa,aku tak boleh teruskan hubungan macam ini...
aku belum cukup matang...
aku masih dihantui bayangan 'kejam' yang pernah aku lalui dulu...
aku perlukan seseorang yang boleh bagi aku petunjuk...
aku...
aku bukan untuk dia...

ye...aku dapat rasakan,aku bukan untuk dia...

aku tak layak untuk dia...
aku bukan orangya...
bukan aku yang dia cari...
aku bukan kebahagiaan untuk dia...
aku selalu buat dia menangis...
aku tak nak...

aku tak nak...

aku tak nak dia bersedih lagi...
"lalu,buat lah sesuatu yang boleh buat dia gembira..."

aku tak boleh buat dia gembira...

"kalau dulu boleh,kenapa sekarang tidak?"
aku sentiasa cuba buat dia gembira...sentiasa mencuba...tapi aku rasa,aku sudah tidak mampu...

"kenapa?kau dah tak sayang akan dia?"
bukan...sebab aku rasa...aku tak cukup buat dia...

"kenapa?kau dah berubah?"
bukan...hati aku masih untuk dia...tapi...aku tak tahu...mungkin aku yang berubah...ye...mungkin aku...tapi bukan cinta aku padanya yang dah berubah...tapi dia sendiri yang merubah hidup aku...

"la...apsal pulak?apa dia dah buat pada kau?"
hm...aku rasa,egonya sangat tinggi...tindakan aku sentiasa dipersoalkan oleh dia...masa lampau seolah2 lebih penting untuk dia...cerita lama di buat rujukan...sedangkan dia tahu,masa depan dia,denganku...

"la...itu je masalhnye?tak lah besar mana pon~"
memang,bagi aku...aku terima saja setiap apa yang dia katakan...ye...biarlah dia menang...birkan aku kalah...aku tiada masalah,asalkan tiada pihak yang bermusuhan...tapi tidak...kemengan bukan matlamat dia...tapi dia mahu aku tunduk padanya...

"dah tu,stay down je lah...ikut je lah cakap dia..."
boleh,tapi bukan dari dulu,kini dan selamanya...aku lelaki,aku bakal jadi ketua keluarga...aku bakal jadi suami kepada seorang perempuan,aku bakal jadi bapa kepada anak2 ku kelak...tetapi?tak kan mahu lihat aku sentiasa ketakutan untuk memberi keputusan?aku masih ada hak...

"owh~ok...so,dia mintak putus ke dengan kau?"
tak lah....er...mungkin...tapi...aku tak boleh terima apa yang dah berlaku...aku dihalau...dan itu membuat aku sedar...mungkin dah sampai masanya aku berundur...aku sedar...aku bukan untuk dia...mungkin ada orang lain yang lebih sesuai untuk dia...yang boleh bahagiakan dia...setiap masa...yang boleh buat dia tersenyum,setiap masa...aku mungkin tidak mampu...

maafkan aku...

sebarang saranan untuk aku yang tengah jiwa kacau ni...silakan...hahaha
anyway,life must go on right?
mungkin bukan rezeki aku...

owkay...jumpa lagi ye...
owh,lagi 1...lawat aku kat flick account kalau nak tengok gambar2 baru..okek?

ciao~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...