Tuesday, July 13, 2010

jiwa dia yang pura-pura


salam semua...

pe cer para pembacer?(sedap la pulak,mcm pantun~)...hahaha
ucapan terima kasih kerana terus membaca blog aku yang agak sampah untuk korang2 ni...hahaha
ye la...blog orang lain citer mende2 yang bernas2 mcm beras j kan?
tapi,smpai kat aku,cter psl orang la...kawan la...jiwa kacau la...fail paper la...hahaha
tapi...apa2 hal...kredit untuk anda yang membaca...itu 'makanan' jiwa aku 2....ha~
walaupun aku tak kenal korang,tapi aku akn anggap orang yang baca blog aku ni 'kawan' aku...
sebab sanggup baca apa yang aku type pjg2 kat cni...

terima kasih daun keladi...

kali ni,aku nak luahkan perasaan aku pasal keadaa yang da lame jadi...
tapi sejak 2 m2njak ni,dia jadi barah dalam hidup kite...(dan aku khasnye...)

pada pendapat aku,orang yang selalu pergunakan orang lain untuk kepentingan dia dan keluarga mereka adalah sampah...
ye...sampah dowk~
kalau dia "pergunakan" orang lain terus sampai bile2...aku mcm ok j...sbb da lumrah orang 'parasit' macam 2 kan?
tapi kalau time nak gune...dia merayu2...
time xnak gune da...sampai maki2 orang yang pernah dia mntak tolong dulu...

itulah..."nak seribu daya,xnak seribu dalih~"

ye...engkau hebat...
kaye...
ada duit...
ada kuasa...
engkau la yang paling hensem~
engkau la yang paling cuntek~
engkau la yang paling up 2 date~
engkau sorang la yang dengar justin bieber...
engkau la best player of the year...

nak lagi?

engkau la man of the match...
engkau la tok imam...
engkau la to kadi...
engkau la yang top scorer...
engkau la yang paling liberal...

pokok pangkalnye,engkau ni...serba serbi hebat lah!

aku bukan anti-kapitalist sangat pon...ye la...
kalau korg tgk sume 'jenis2' orang yang aku mentioned kt atas td...
sume hebat2...
takde yang cikai2...
still...
orang2 cikai yang tak sedar diri pon kadang2 nak gunekan orang lain gak untuk keperluan diri dia sendiri...
hm~

orang yang selalu berpura2 'ikut musim' ni...
kadang2 tak sedar pon...orang lain 'tolong' dia tnpa mintak balasan pon...
ikhlas...seikhlas hujan yang Tuhan trunkan untuk kite...
no hidden cost...
no surcharge...
tapi,bile engkau tak nak mintak tolong...
ha...
time 2 la engkau nak sumpah seranah orang 2....lagi2 bila orang yang tolong dia 2 pernah wat salah ngan dia...
kadang2,term 'wat salah' 2...bkn salah apa pon...
kadang2 dia emo sendiri...pas2 claim ckp orang lain wat salah ngan dia...
er...phm x?
xd la...orang2 yang kuat emo ni...
aku rasa deorang ni selfish...
kalau emo sorang2 tak pe...
ni x...
habis sume orang ko nak emokan...selagi mende yang berlaku depan mata kau tak buat kau 'gembira'....
selagi tu kau emo...nak kritik sna cni...

wei~

cermin diri 2 dulu...
klau engkau pernah mintak tolong kat orang lain...engkau lemah...
engkau tak cukup kuat...
tapi kenapa engkau anggap engkau 2 'kuat' sangat?
sampai nak merendah2 orang lain bila engkau dah tak perlukan khidmat orang lain?

orang yang jiwa pura2 ni...memang senag nak dibuat kawan...
ye memang...
senang je nak buat kawan...
asalkan engkau dapat 'gembira'kan hati dia...
puaskan kehendak dia...
aku ucapkan tahniah...engkau dapat kawan baru yang paling teruk kat muke bumi...yess!

sekali ni je...

aku nak korang yang baca blog aku ni renungkan...
berapa banyak kawan yang korang ada tanya macam ni kat korang tak kire korang ada masalah atau x...
sebab kalau ada masalah,kompom la orang taw kan korang ada masalah...
tapi ayat ini jadi petunjuk yang sangat bermakna bile korang ada masalah,tapi tak nak tnjuk dan xnak orang lain tahu korang ada masalah;
eh,aku tengok engkau ni,macam ada problem je....ada apa2 yang aku boley tolong...?
kalau banyak...
tahniah...anda mempunyai kawan yang penyayang...
dan tak mustahil kalau aku ckp anda juge seorang kawan yang penyayang...

tapi kalau xbanyak?

entahla...
jauhkan diri daripada mereka yang berpura2...
macam orang lain cakap kat aku;

berapa orang kawan yang engkau ada?dan berapa pulak sahabat yang engkau ada?
okek...
renung2kan...dan selamat beramal...
aiceh~
ciao~

4 comments:

b.u.l.a.n said...

betul2.. aku ada kawan macam ni. ko tau, nak sebulan jugak aku nangis sedih sebab aku tak sangka aku sayang org yg tak syg aku, buat jht kat aku tapi aku tak pernah nampak, sampai la aku duduk kat sini baru aku tau siapa dia yg sebenar. sedih x kisah aku? hehe

SANGkuRIANG said...

er...2la...
aku pun xtaw la orang mcm ni...
dia x prnah pk prasaan org len~
msalhnye,bukan ap...
bkn xnk tegur...
kang d tgur...mlenting plak...
mmg kte nk jge prasaan org...
tp...
smpai ble?
kte j jge prasaan rg,org xjge pon prasaan kte...
aiya~

btw,thanks 4 da comment...

Jr said...

as for me
it is fine to use others
cause we all need one another
just dont make it obvious la kan
:)

SANGkuRIANG said...

yup Jr...

but, u need to clear about ur term of 'using others'...
if it's for good thing, s'kay, n moreover evrybody needs that...but when u use others for only ur own purposes...then u r the capitalist...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...