Friday, August 20, 2010

saya bakal guru Malaysia


salam Ramadhan...
salam perantauan...
salam sejahtera...

untuk pembaca budiman yg setia~(ha...ye...ko yg tgh bace skrg ni...)
trimas daun tapak itik~ahahaha
untuk rakan seperjuangan...
untuk saudara seagama...
untuk saudara b'lainan agama juge~

phew...
rase mcm da lame xmenulis...sori2...bz dowk~
ni pon ad esaimen b'lambak2 lg~hahaha
tp...sbb nk penuhi mase lapang dan menjana buah fikiran yg slame ni aku pendam j~hahaha

jom bace...

so,kali ni aku nak bercerita pasal kehidupan aku kat luar negara ni dan kaitannye dengan kerjaya masa depan aku dan negara aku yg t'chenta...Malaysia...

aku ada program selama 5 minggu untuk observe sekolah2 kt NZ ni...nmenye "school visit programme"...
so...usually after observation kami (bdak2 cohort ktorg la kan~) akn ada meeting ngan tutor ktorg...
so,ktorg dok borak2 la...cter psl pe yg ktorg dpt time school visit hapejadah 2 kan~

tapi aku sangat t'kilan bile ada individu2 yg selalu nak banggakan sekolah kt NZ ni...yg padahal aku rasa tak jauh beza nagn sekolah2 kt Malaysia ni...

deorag dok kondem sistem pendidikan Malaysia...
deorg dok cter psl kelemahan sistem pendidikan kt Malaysia...
deorg dok bggakan2 sistem pendidikan di NZ pe sume...
cakap guru2 d Malaysia kolot~
cakap sumenye tak kene kat Malaysia...
mcm2 la...

adehs~
aku faham...mmg ada beberapa "lubang" dalam sistem pendidikan kt Malaysia...
tapi itu bukan 1 kayu ukur untuk ko tentukan keseluruhan sistem d Malaysia lemah...
yg 1 lg aku tak paham...korg dok bgga2kan sgt NZ ni knape?
aku tak nmpak semua yg ada kt NZ ni Malaysia xd...
cuba korg ckp pe yg NZ ada...tp Malaysia xd?
deorg ada smart board dowk~malaysia ada ke?
adehs...babe~
sape ckp kt Malaysia xd smart board?
engkau j xprnah tgk la~
mmg aku akui...xbyk smart board hapejadah 2 kt Malaysia...
tp aku nak ko pk...
pe kelebiahan smart board 2 smpai semua klas d Malaysia kene ada?
ye...memang canggih...
memang mantop la kalau ko pakai smart dlm klas ko...
ye...sekolah ko sekolah kluster,smart school,SBP,sekolah premier,high school,dan mcm2 lg la..

ko kne igt...

belum tentu ko pakai smart board,tapi ko sebagai bakal guru pon xd semangat,xbtulkan niat ko untuk menjadi seorg guru yg pentingkan ank bangsanya...
tapi jadi guru yg dok sibuk pasal gaji,pasal kete...
pasal nk join MLM...
pasal pangkat...
pasal status korg d mata masyarakat...
yg hari2 dok komplen sibuk...
xd masa...
nak tanda kertas periksa...
sibuk nak buat itu la...
ini la...
ada hal dengan PPD la...

macam mane dgn ank bangsa kite?
anak bangsa kita da teruk dude...da xboley selamat lg da~
kepala hotak awak~

der~
awak 2 sebagai guru bukan stakat lihat dan peluk tubuh j der~
gunekan apa yg korg da pelajari untuk bendung mereka daripada mnjadi lebih teruk...
mmg susah...
aku faham...bukan senang...
tapi mencegah lebih baik daripada mngubati kan?

ok...
kembali pada tajuk asal...
pe lagi yg NZ ada, tapi Malaysia xd?
uish...sistem kurikulum deorg mantop dowk...tak tebal2 mcm Malaysia...senang nak baca...
yepp...
memang aku perhatikan kurikulum panduan deorg tak tebal mcm kat Malaysia...senang nak rujuk n mudah untuk di praktikkan...
tapi...
apa gune kurikulum ringkas2...
tapi ko ajar sebab habiskan syllabus j~
dok kejar exam...
nak kejar perfect score smpai budak bunuh diri sbb xboley jwb exam~
"tekan" ank bangsa kita untuk terus dapatkan markah tinggi untuk exam....tapi kebajikan deorg 1 pon korg tak jaga...?
mengajar kat kelas tapi mcm nk x nk j....
tapi..
mintak duit tuisyen b'ratus2 dengan alsan untuk mantopkan markah exam deorg...

babe~
ko ni cekgu...
kite ni nak setiap ank murid kite dapat peluang menimba ilmu...
bir mereka tak dapat markah tinngi dalam exam...tapi deorg jadi manusia lpas 2...
bkn jadi manusia yg setiap masa d suap ngan anekdot2 untuk mngejar material dunia...

jadi imam kat masjid bukan sebab kejar duit gaji...
jadi ketua kelarga setiap rumah tak perlu dapat imbuhan...
jadi anak yg soleh dan solehah tak perlu dapat hadiah...
jadi ibu mithali tak perlu wang b'juta la cekgu...

bukan jadi doktor yg dok bg MC palsu tiap2 hari...
bukan jadi politician yg dok makap duit rakyat hari2...
bukan jadi cekgu yg dok lepak bilik sukan men pingpong sambil hisap rokok~
bukan jadi arkitek,jurutera yg dok mkn rasuah smbil buat bangunan tinggi lampai untuk rakyat Malaysia...

ok..pe lagi yg Malaysia xd tapi NZ ad?
er....deorg bukan exam oriented...tak macam Malaysia...exam memanjang...
ye..memang...
memang deorg xd exam...
tapi deorg still ada sistem untuk mngukur p'capaian setiap pelajar deorg...tapi bukan dengan exam...
so...knapa Malaysia ada sistem peperiksaan?
sebab org2 mcm engkau ni...
yg taw cakap j...
tapi tak praktikkan dengan perbuatan korg...
sebok dok blame exam sana sini...protes sana sini...
tapi apa sumbangan korg untuk membantu membuang sistem exam dlm masyarakat kita ni?maksud aku selain protes n all stuff la kan...
ada?
kiranya mcm ni la...bila exam da d mansuhkan...
mcm mane ko nk ukur p'capaian ank murid ko?
ada?
mcm mane nak taw ank murid ko ni di tahap mana dlm p'belajaran deorg?
ada?
kalau korg ada cadangan...p jumpa PPD,PPD jumpa MOE....then MOE jmpa PM...pas2 msuk dewan rakyat...sng kan?

phew...2 la...
aku faham...aku belum berada dalam dunia pendidikan ni lagi...
aku faham...susah nak mendidik anak murid kita...
aku faham...bukan senang nak ajr ank murid kite smpai 100% sumenyer pandai...
aku faham...bukan sng nak buat lesson plan hri2...
aku faham...aku belum lagi seorg guru~

tapi aku faham...sebab sistem p'didikan d Malaysia aku berada d tempat aku berada sekarang...
tapi aku faham...aku disini untuk mnubah sistem yg sedia untuk mnjadi lebih baik...
tapi aku faham...aku,engkau,dia,kita,kami semua harapan untuk ank bangsa kita yg seterusnye...
tapi aku faham...kite ni role model untuk kehidupan yg lebih baik...

pokok pangkalnye...
semuanye t'serah pada guru sendiri...
without any passion and awareness on their daily teaching...teacher is useless...

aku bangga menjadi rakyat Malaysia...
aku bangga menjadi guru untuk ank bangsaku...
betulkan niat 2 dulu...
baru engkau boley menjadi guru...

ciao~

4 comments:

fatalist said...

aku sgt setuju ngn ko..aku x suke orng compare sys. pendidikan Msia n NZ..kutuk2 sys. pendidikan msia lgi tuh.mmg x fair nk compare sbb tgk keadaan r..apa y ada kt sini kadang2 x pratical pn apply kt Msia. tpi utk penampahbaikan tu mungkin ada...Msia pn ada y bagus dri NZ from certain angle.

SANGkuRIANG said...

salam pada fatalist (wek~tgk gmbar pon aku da taw ko sape...hahaha)...

2 la...aku dok lpak dlm klas PD 2,dgr pujian2 utk NZ j...ak pon nek smak da...

xd sifat bangga lgsung dgn Malaysia...kdg2 aku jd malu ngan sheryll ble org kite sndri rendah2kan martabat p'didikan kita...

argh~

papehal...trimas utk komen ni fatalist!hahaha

sizuka[Izzati] said...

ak pun nak setuju 101% buleh tak?sebab banyak sebab[yang ko dah mention dekat atas tuh].betul gak mcm ko ckp,kdg2 rse mcm 'hah tetiba sheryll rse sistem kite mcm tak bagus'.sbb ade certain asyik kondem kondem skolah kite.huhu.ade like tak utk entri nih sbb ak nak like bebanyak:P

p/s: word verification bawah ni menarik 'foleve'.mcm perkataan pelat utk 'forever'.ok iklan semata.haha~

SANGkuRIANG said...

hahaha...

trimas utk komen ini cik zati~hu3

2la...tp 2la...smpai sheryll pon still support sistem kite..de support m.ratha lg...tp bdak2 lain?sibuk nk cri kburukan dri sndri...aiya~

ada yg xsdar lg deorg dtg cni ats usaha sistem pndidikan kite slama ni...hm~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...